Ghid de selectie pentru ventilatia rezidentiala

 

 

 

Modele si sfaturi bune pentru ventilatia rezidentiala

 

 

1.O VENTILATIE REZIDENTIALA CORECTA ASIGURA UN BUN CLIMAT INTERIOR

 

Un climat interior bun este strans legat de ventilatia din casa. Ventilatia introduce aer proaspat si elimina umiditatea emisa de rezidenti prin expirare, spalat rufe, preparare hrana, baie, etc…

O familie tipica de patru memebri genereaza aprox 10 litri de vapori de apa pe zi. Daca ventilatia nu este capabila sa inlocuiasca aerul viciat, cu un aer proaspat din exterior, casa este supusa la o cantitate considerabila de umiditate. De asemenea, daca nu se realizeaza un schimb minim de aer, umezeala ramane in casa crescand astfel riscul aparitiei de condens pe suprafetele reci, fenomen ce poate duce la aparitia mucegaiului.

Cum tendinta actuala este sa construim case din ce in ce mai bine izolate, pentru a pastra caldura in interior, nevoia de ventilatie mecanica creste. Ventilatia naturala prin infiltratii (neetanseitati in anvelopa cladiri) este foarte redusa in cladirile moderne, motiv pentru care apare necesitatea folosirii unui sistem de ventilatie mecanica care sa fie in conformitate cu cerintele de aer proaspat reglementate pentru constructii dar si pentru a asigura un climat interior placut si sanatos.

Dantherm a creat acest ghid de selectie pentru a ii ajuta pe proiectanti, arhitecti, instalatori si alti profesionisti sa gaseasca cel mai bun sistem de ventilatie rezidentiala pentru proiectele viitoare. Atat din punct de vedere al cerintelor reglementate in Danemarca pentru cladiri noi sau pentru renovari cat si din punct de vedere al nevoilor “delicate” de confort si exploatare zilnica a sistemului va invitam sa parcurgeti acest ghid.

 

2.DEFINIREA NEVOII DE VENTILATIE IN CASA

 

Standardul Danez BR18 pentru cladiri stabileste ca trebuie asigurat un schimb minim de aer cu un sistem de ventilatie care va introducere aer in spatiile de locuit si va evacua aer din baie, toaleta, bucatarie, camera tehnica si subsol.

 

Cerinte pentru aport aer din exterior

Cerinta de baza este un schimb minim de aer de 0.3 litri aer/secunda/m2 de camera incalzita (se considera dimensiunile totale). Pentru o casa cu o inaltime a camerei de 2.5 m, aceasta este echivalentul schimbarii aerului odata la 2 ore. Obtinem un debit de aer proaspat necesar unui m2 de suprafata locativa de 1.08 m3/h/m2. Ca exemplu, pentru o casa de 125m2, necesarul minim de aer proaspat va fi 125 x 1.08 = 135 m3/h.

 

Cerinte de evacuare

Suplimentar fata de cerintele pentru aportul de aer din exterior, ventilatia interioara trebuie sa indeplineasca si niste cerinte minime pentru evacuarea aerului din bucatarie, baie cu sau fara toaleta, camera tehnica si respectiv subsol.

Cerintele minime pentru evacuare aer :

Bucatarie

15 l/s

54 m3/h*

Baie

15 l/s

54 m3/h

Baie fara toaleta, camera tehnica

10 l/s

36 m3/h

Subsol (locuinta unifamiliala

10 l/s

36 m3/h

* Acestea sunt recomandari facute de Dantherm, intrucat nu sunt cerinte specifice legale in afara de schimburile de aer de baza, ce trebuie sa fie minim 1.08 m3/h pe m2.

Necesarul specific minim pentru evacuarea hotei este de  20l/s=72m3/h, asigurat daca aparatul de extractie este instalat corect si are o capacitate de extractie de cel putin 75%.

 

Instalarea hotei este critica

Calculul necesarului de evacuare intr-o  bucatarie depinde de urmatorul aspect: daca hota este sau nu este conectata la sistemul de ventilatie centralizat. In cladiri rezidentiale hota este adesea conectata . Ventilatia in cursul activitatii ocazionale de gatit are loc prin hota. In acest caz, ar trebui sa insumam, ca necesar de aer proaspat, 75% din capacitatea de evacuare a hotei. Nu este cazul si pentru hotele de extractie de sine statatoare / independente. Toate aceste aspecte au o legatura considerabila pentru specificatiile sistemului de ventilatie si dimensionarea acestuia asa cum este prezentat in urmatoarele doua exemple

 

Exemplu de calcul 1: Pentru o casa de 125 m2, necesarul minim de aer proaspat este de 1.08 x 125 = 135 m3/h. Daca avem o bucatarie cu o hota de extractie conectata la sistemul de ventilatie, doua bai/toalete si o camera tehnica, atunci necesarul de evacuare, excluzand bucataria este de 54+54=144 m3/h. Hota are o capacitate de extractie de 140 m3/h la 75% din capacitate. Obtinem un debit total de aer de 144 + 140 = 288 m3/h.

Astfel, sistemul de ventilatie trebuie sa poata asigura un debit nominal de 288 m3/h, sa acopere pierderea de presiune din tubulatura si sa aiba un consum de maxim 1000 J/m3 in conformitate cu standardul Danez BR18.

 

Exemplu de calcul 2: Hota Independenta - Pentru o casa de 125 m2, necesarul minim de aer proaspat este de 1.08 x 125 = 135 m3/h. Daca avem o bucatarie cu o hota separata / independenta, doua bai / toalete si o camera tehnica, atunci necesarul de evacuare, excluzand bucataria, este de: 54 + 54 + 36 = 144 m3/h. Conform recomandarii Dantherm, pentru o exhaustare locala se agauga 54 m3/h. Debitul total de aer va fi de  144+54=198 m3/h. Astfel, sistemul de ventilatie trebuie sa poata furniza un debit nominal de 198m3/h sa acopere pierderea de presiune din tubulatura si sa aiba un consum de maxim 1000J/m3 in conformitate cu standardul Danez BR18. Suplimentar, aerul pentru compensare trebuie asigurat permanent pe toata durata de functionare a hotei. Deschiderea manuala a geamurilor nu reprezinta o modalitate de intrunire a cerintelor energetice.

 

Se impun cele mai stricte cerinte la:

In general, introducerea si evacuarea de aer trebuie sa fie echilibrate. Prin urmare, cea mai mare valoare va determina puterea necesara pentru sistemul de ventilatie .

Un sistem de ventilatie are un punct optim de performanta. Este foarte important sa alegem un sistem potrivit pentru situatia existenta. Daca alegem un sistem care poate asigura doar cerinta minima pentru introducerea/evacuarea aerului in punctul de performanta optima, riscam sa avem un sistem subdimensionat care foloseste o cantitate de energie dezavantajoasa pentru realizarea acestor cerinte si este deasemenea mult mai zgomotos decat ar trebui sa fie.

 

Cerinte cu privire la nivelul de zgomot pentru ventilatia rezidentiala

Standardul Danez BR18 are determinate si cerinte de zgomot pentru instalatiile technice, inclusiv sistemele de ventilatie. Nivelul de zgomot pentru aceste sisteme nu trebuie sa depaseasca 30 dB.

 

CONTROLUL UMIDITATII AERULUI

Un sistem de ventilatie monitorizeaza constant umiditatea aerului din interiorul casei

si regleaza automat ventilatia pana cand calitatea aerului devine optima. In acelasi timp, pana la 95% din caldura continuta de aerul evacuat din bucatarie, sufragerie si baie este refolosita pentru incalzirea aerului proaspat si pentru obtinerea unei temperaturi placute folosind, pe cat posibil, cat mai putina energie. Astfel obtinem atat improspatarea aerului  cat si un climat interior sanatos.

 

Umiditatea mare a aerului creaza conditii ideale pentru acarieni si mucegai in timp ce umiditatea redusa usuca casele, ducand la podele de lemn care crapa sau mucoase nazale si ochi iritati.

Umiditatea relativa (RH) variaza intr-o casa in functie de sezon, fiind influentata de vremea de afara. Pe timp de iarna, RH-ul ar trebui mentinut in jur de 40-45% si niciodata sub 35%.

 

Un climat interior bun este caracterizat prin

»umiditatea relativa a aerului intre 35 - 45% iarna si sub 65% vara

»temperatura interioara de cel putin 18 grade si de maxim 21 de grade (conform standarului Danez)

 

VENTILATIE MECANICA, CONTROLATA DE SENZORI

 

Un sistem de ventilatie mecanic extrage aerul umed din bucatarie, baie, toaleta si camera tehnica si introduce aer prospat din exterior in spatiile de locuit cum ar fi sufrageria si dormitoarele. Ventilatia trebuie sa fie echilibrata, astfel incat sa introduca si sa extraga aceasi cantitate de aer.

Ventilatia controlata de senzori este o forma de ventilatie mecanica in care debitul de aer este modulat in functie de concentratia de contaminanti resimtita in aer, rezultand astfel un climat interior confortabil si multumitor intr-o maniera eficienta din punct de vedere energetic. Controlul poate fi automat, de exemplu bazat pe senzori de camera, sau manual, unde rezidentii casei actioneaza similar unor senzori si influenteaza sistemul.

Toate sistemele rezidentiale de la Dantherm folosesc ventilatia automata controlata de senzori. Cu ajutorul senzorilor de umiditate integrati, care monitorizeaza si masoara continutul de umiditate din aerul extras, viteza ventilatorului este reglata automat.

Astfel se reduce consumul de energie in timpul perioadelor cu cerinta redusa de ventilatie. De asemenea, controlul ventilatiei poate fi realizat cu senzorii de calitate a aerului CO2 si VOC, care regleaza centrala in functie de cerintele de ventilatie si concentratia acestor componente din aerul evacuat.

In noile constructii dar si in proiecte ample de modificare / renovare, ar trebui folosit un sistem de ventilare mecanic cu recuperare de caldura, unde caldura din aerul evacuat este folosita la incalzirea aerului proaspat introdus, acestea fiind mai rece. Cel mai eficient mod de a realiza acest lucru este prin folosirea unui schimbator / recuperator de caldura contra-curent, prin care cele doua fluxuri de aer trec unul pe langa celalalt, transferand astfel caldura fara amestecul celor doua debite de aer.

Aerul este distribuit prin tubulaturi de ventilatie, care sunt conectate la grile de introducere sau evacuare aer. Centrala de ventilatie are inclusa o automatizare care poate asigura uzual controlul temperaturii, umiditatii si a debitului de aer. Aerul este vehiculat prin intermediul grilelor de introducere sau evacuare din interiorul si exteriorul casei. Pozitionarea grilelor se va face in conformitate cu normele de instalatii aplicabile.

PC Tool de la DANTHERM usureaza setarea parametrilor important de functionare

 

3.UNDE AMPLASAM SISTEMUL DE VENTILATIE

 

De obicei, conditiile de montaj din cladire vor defini sistemul ales. Ideal ar fi sa amplasam centrala de ventilatie alaturi de toate echipamentele ce deservesc celelalte instalatii ale casei, astfel incat sa ii permita utilizatorului verificarea usoara a filtrelor, si interventii pentru intretinere.

In cladirile cu apartamente, este mai convenabil sa amplasam centrala intr-un tavan fals sau intr-un spatiu dedicat echipamentelor pentru instalatiile casei aflat uzual in zona de intrare in locuinta.

Pentru locuintele unifamiliale, care au o  mansarda nelocuita, modelele de centrala cu montaj orizontal amplasate in tavan, pot fi solutia perfecta. Un astfel de model nu ocupa spatiu in interiorul casei si faciliteaza o instalare usoara a tubulaturilor de ventilatie.

 

Dantherm are centrale de ventilatie rezidentiale pentru toate conditiile arhitecturale / fizice de montaj:

»Instalate intr-o mansarda neincalzita. conexiune laterala (Dantherm HCH).

»Suspendate de ex. intr-un tavan fals (Dantherm HCC 2).

»Intr-un spatiu tehnic, inglobat in anvelopa cladirii (Dantherm HCV sau HCC 2).

»Pe un perete din subsol (toate centralele Dantherm).

»Intr-un dulap standard de 60cm (Dantherm HCV).

 

Este necesara inversarea circuitelor de aer?

In anumite cladiri apartamentele invecinate sunt construite in oglinda din punct de vedere al planului architectural. .Din acest motiv, centralele de ventilatie trebuie sa poata fi adaptate usor in ambele scenarii.

Totate centralale HCV 300, 400, 500, 700 si HCC2 de la Dantherm au integrata o functie, care permite schimbarea fluxului de aer de la dreapta la stanga, astfel incat acelasi tip de centrala sa poata fi folosita fara probleme chiar daca planurile apartamentelor sunt in oglinda .

 

VENTILATIE CENTRALIZATA VS. DESCENTRALIZATA

In ultimii ani, ventilatia descentralizata – ex. o centrala pentru fiecare  casa – a castigat teren in comparatie cu centralele de ventilatie centralizate, unde mai multe incinte dintr-o cladire de apartamente sunt conectate la un singur sistem de ventilatie. Acest lucru s-a intamplat datorita standardului danez de siguranta la incendiu DS 428, ce stabileste cerinte stricte pentru siguranta la incendiu a sistemelor de ventilatie conectate, prin tubulatura, la mai multe apartamente (sau 'compartimente cu clasa de risc la incendiu diferite’). Standardul se aplica intotdeauna la sisteme centralizate.

Pentru sistemele descentralizate care nu folosesc aceleasi tubulaturi pentru mai multe apartamente, nu exista aceleasi cerinte pentru controlul sigurantei la incendiu. In mod uzual, argumentul pentru ventilatia centralizata este ca sistemele cele mai mari costa mai putin si sunt mai simplu de intretinut. In realitate ventilatia centralizata este adesea mai scumpa pentru ca necesita un control important al sigurantei la incendiu dar si datorita  necesitatii de detectoare de fum si clapete anti-foc..

Majoritatea utilizatorilor aleg o solutie descentralizata pentru ca ofera reglaje individuale, ventilatie eficienta energetic si o flexibilitate foarte buna la instalare.

 

4.CONSIDERENTE PENTRU ALEGEREA UNUI SISTEM DE VENTILATIE

 

In plus fata de cerintele legale, cu care toate sistemele de ventilatie rezidentiale trebuie sa sa se conformeze, exista un numar de particularitati ale unui sistem pe care merita sa le luam in considerare cand alegem o centrala de ventilatie.

 

Cat de mare este eficienta termica ?

Conform standardului danez BR18, sistemele de ventilatie pentru constructii noi dar si pentru proiecte mai ample de modificare / renovare trebuie sa aiba o  recuperare de caldura, pentru reducerea cantitatii de energie necesara incalzirii casei. Aceste cerinte se regasesc si in Standardul European 2010-31 privind eficienta energetica a cladirilor nou construite. Eficienta termica a recuperatorului de caldura trebuie sa fie cel putin de 80%, dar cu cat este mai ridicata cu atat este mai bine. Centrul Danez pentru Metode de Economisire a Energiei pentru Cladiri, recomanda folosirea unui recuperator de caldura cu o eficienta termica de minimum 85%..

Dantherm are recuperatoare de caldura in contra-curent atat din aluminiu cat si din plastic. Recuperatoarele / schimbatoarele de caldura din aluminiu au o eficienta termica de pana la 86%, in timp ce recuperatoarele de caldura din plastic au o eficienta termica de pana la 96%.

 

Cat de mare este consumul de energie (valoarea SEL) ?

Valoarea SEL a unui sistem de ventilatie reprezinta valoarea energiei folosite de o centrala pentru a vehicula aerul implicat. Reglementarea daneza pentru cladiri cere ca valoarea SEL sa fie mentinuta sub 1000 J/m3.

 

Poate fi echipat sistemul de ventilatie cu un controller automat pentru siguranta la incendiu ?

In cladirile cu mai multe apartamente, este de preferat uneori ca sistemele de ventilatie sa aiba tubulaturi comune pentru introducere/evacuare.

Astfel, spatiul tehnic necesar este redus, din moment ce de ex. pentru 8 centrale de ventilatie putem folosi o singura tubulatura mare in loc sa instalam 8 tubulaturi independente.

In acest caz, sistemul de ventilatie trebuie sa indeplineasca cateva prevederi tehnice, specifice pentru siguranta la incendiu, dupa cum este indicat in standardul danez DS 428. Acesta prevederi se aplica de ex. pentru instalarea detectoarelor de fum si a calpetelor anti-foc, astfel incat extinderea incendiului in alte apartmente, prin tubulaturile de ventilatie, sa fie exclusa.

Este foarte important sa ne asiguram ca sistemul ales este  compatibil  cu  reglementarile  protectiei la incendiu aplicabile. Centralele Dantherm au integrata in softul de baza posibilitatea instalarii unui controller pentru  protectia la incendiu daca este necesar instalarea de clapete anti-foc, extensia FPC de la Dantherm poata fi adaugata (vezi pe pagina urmatoare mai multe detalii).

 

Ce tip de recuperator mi se potriveste cel mai bine?

Sunt diferite metode de a recupera caldura din aer. Trei din cele mai bune metode sunt folosirea recuperatoarelor de caldura rotative, recuperatoarelor in contra-curent si a recuperatoarelor in curent incrucisat.

Recuperatorul de caldura in contra-curent este cel mai eficient energetic, avand in plus avantajul ca nu transmite  mirosurile in interiorul  cladirii. Un  recuperator de caldura  contra-curent permite aerului cald evacuat sa treaca pe langa aerul proaspat, care este mai rece, si asigura transferul de caldura intre cele doua fluxuri de aer fara ca aerul proaspat si aerul extras sa se amestece.

 

DANTHERM FOLOSESTE 3 TIPURI DE RECUPERATOARE CONTRA-CURENT

 

Recuperator din aluminiu

Caracterizat prin pierderi mici de presiune, nivel redus de zgomot si debite mari de aer.

Recuperator din plastic

Similar cu recuperatorul din aluminiu, dar are o eficienta termica mai buna

Recuperatoare de caldura entalpice

Sunt ultima generatie de recuperatoare de caldura. Au o eficienta termica mai mica decat recuperatoarele din plastic, dar au avantajul unei membrane de polimer care poate sa transfere pana la 65%  din umiditatea continuta din fluxul de aer umed catre fluxul de aer uscat. In lunile de iarna, cand umiditatea exterioara este redusa, recuperatorul de caldura entalpic previne aparitia unui climat interior uscat si asigura un efect invers in lunile calde si umede de vara.

 

 

Schimbator caldura din aluminiu/plastic

Energia  sensibila (caldura) este recuperata din aerul viciat evacuat si transferata catre aerul proaspat introdus.

 

Schimbator caldura entalpic

Energia sensibila (caldura) si energia latenta (umiditatea) sunt recuperate din aerul viciat evacuat si transferate catre aerul proaspat introdus

 

SCHIMBATORUL / RECUPERATORUL DE CALDURA ENTALPIC

– UN NOU TIP DE SCHIMBATOR DE CALDURA CU MULTE AVANTAJE

Schimbatorul de caldura entalpic, este cel mai nou model dintr-o varietate de diverse tipuri de schimbatoare din gama Dantherm si datorita noii tehnologii asigura numeroase beneficii: Atat energia sensibila (caldura) cat si energia latenta (umiditatea) sunt recuperate din aerul evacuat si transferate aerului proaspat, introdus in interior. Iarna, umiditatea din aerul evacuat este transferata aerului proaspat recuperand astfel energia din aerul evacuat si evitand uscarea excesiva a casei. Vara, cand aerul exterior are o umiditate relativa mare, aerul introdus este dezumidificat prin intermediul schimbatorul de caldura entalpic astfel incat aerul proaspat introdus sa fie resimtit mai rece.

 

Schimbatorul de caldura entalpic este alcatuit dintr-o membrana de polimer care poate transfera caldura si umiditatea. Intrucat membrana nu retine aer sau apa, suntem siguri ca mirosurile, bacteriile, virusurile etc. nu sunt transferate din aerul evacuat catre aerul proaspat. Schimbatorul de caldura entalpic poate functiona pana la – 5oC fara nici o preincalzire. Astfel, se asigura o ventilatie echilibrata pentru cea mai mare perioada dintr-un an fara preincalzire, reducand facturile de incalzire si energie electrica pentru utilizatori. In concluzie, avantajele alegerii unui schimbator de caldura entalpic sunt: o factura pentru incalzire redusa suplimentar si un climat interior mai bun.

 

CONTROLUL PROTECTIEI LA FOC

Ultima generatie de centrale de ventilatie, de la Dantherm, poate fi echipata cu extensia de protectie la incendiu (FPC).

Centrala de ventilatie controleaza extensia FPC care la randul sau controleaza pe rand clapetele anti-foc prin termostatul de incendiu si senzorii de fum. Daca detecteaza foc, fum sau o eroare centrala de ventilatie se  opreste  si  clapetele  anti-foc se inchid . Astfel se opreste extinderea fumului / focului catre alte apartamente. Sistemul de ventilatie continua sa functioneze in apartamentele care nu prezinta risc de incendiu.

Extensia de protectie la foc poate realiza teste / verificari manuale sau automate, teste ce vor fi inregistrate in registrul de alarme. De retinut ca aplicatiile ce folosesc FPC trebuie aprobate de autoritatile competente in concordanta cu legislatia in vigoare.

 

EXEMPLU DE APLICATIE

 

POATE SISTEMUL DE VENTILATIE SA RACEASCA AERUL DIN INTERIOR?

Un sistem mecanic de ventilatie nu este un sistem de aer conditionat, dar este posibil sa il folosim pentru reducerea temperaturii interioare cu ajutorul functiei de bypass, functie in care un flux de aer nu va mai trece prin recuperatorul de caldura in contra-curent. Aceasta functie poate fi folosita in special vara-nopatea, cand temperatura exterioara este mai mica decat cea interioara dorita. Ocolind schimbatorul prin acest by-pass si introducand aerul exterior mai rece, in casa se va genera un climat interior mai placut. In aceste conditii, functia automata de bypass, este activata si va asigura un efect de racorire in toate camerele.

 

Este unitatea expusa riscului de inghet?

In conditiile climatice din  Danemarca,  unde temperatura pe timp de iarna scade sub -5oC, la intervale regulate, este necesar ca aerul introdus sa fie incalzit, inainte ca acesta sa intre in schimbatorul de caldura, pentru a evitarea riscul de inghet. Cu ajutorul unei baterii electrice de preincalzire, temperatura aerului introdus poate fi crescuta, pentru o functionare stabila si o ventilatie echilibrata, si in perioadele in care avem temperaturi exterioare de pana la -150C.

Pentru o parte din gama de centrale de ventilatie de la Dantherm, este posibil sa integram o baterie de preincalzire in interiorul centralei, in timp ce pentru restul centralelor bateria de preincalzire poate fi instalata pe tubulatura de introducere aer .

De asemenea, centralele Dantherm pot functiona fara bateria de preincalzire, avand o functie automata, integrata de reglare a debitului de aer, astfel incat degivrarea sa aiba loc fara a fi nevoie de o baterie de preincalzire .

 

Cum utilizam sistemul de ventilatie ?

Este foarte important ca functionarea sistemului de ventilatie sa poata fi adaptata nevoilor individuale ale utilizatorilor din casa.

Daca, pentru o locuinta uni-familiala uzuala, este normal ca rezidentii sa aiba access la setarea precisa a sistemului, in functie de nevoile si dorintele proprii, situatia va fi total diferita pentru un complex public de locuinte. De multe ori, pentru a asigura o functionare stabila, este mai util sa automatizam, pe cat posibil, functionarea unei centrale individuale, pentru ca exploatarea ei sa nu fie dependenta de familiarizarea utilizatorilor cu privire la modul de functionare al sistemului de ventilatie.

Centralele de ventilatie de la Dantherm HCV 300, 400, 500, 700 si HCC 2 pot fi monitorizate si controlate prin aplicatia  Dantherm   Residential,    disponibila atat pentru iOS cat si pentru Android. In plus, Dantherm va pune la dispozitie controller-ul cu fir HCP 10 si cel fara fir / wireless HRC 3, oferind astfel acces utilizatorului cu diverse optiuni de control .

 

5.SFATURI UTILE – PROIECTAREA SI INSTALAREA TUBULATURILOR DE VENTILATIE

 

Pentru ca sistemul de ventilatie sa fie cat mai eficient posibil, este esential ca tubulaturile de distributie aer sa fie  dimensionate  si ca instalarea acestora sa fie executata corect.

Aici este vorba despre gasirea unui compromis intre dorinta de a ocupa cat mai putin spatiu posibil cu tubulatura de distributie aer si certitudinea ca sistemul nu este subdimensionat, fapt ce ar solicita centrala nejustificat si ar putea cauza probleme cu echilibrul schimbului de aer.

 

Alegerea sectiunilor corecte pentru tubulatura

Dantherm recomanda urmatoarele sectiuni pentru tubulaturile de ventilatie :

Pana la 80 m3/h

Ø 100 mm

Pana la 125 m3/h

Ø 125 mm

Pana la 200 m3/h

Ø 160 mm

Pana la 320 m3/h

Ø 200 mm

Pana la 500 m3/h

Ø 250 mm

 

Prevenirea aparitiei de condens si a pierderi de caldura

Este de deasemenea important sa determinam necesarul de izolare al tubulaturilor de ventilatie. Daca tubulaturile sunt montate, in afara conditiilor specifice climatului interior, va fi necesara izolarea acestora. Daca izolatia nu acopera complet tubulaturile din sistemul de ventilatie, se poate forma condens, care va cadea de pe tubulatura putand provoca probleme in sistem. Doar o mica sectiune de tubulatura neizolata poate duce la oprirea intregului sistem.

Tubulaturile pentru aer proaspat si aer evacuat trebuie sa fie intodeauna izolate impotriva condensului, cu un material izolant de grosime recomandata 50mm. In caz contrar se poate forma condens atat in interiorul cat si pe exteriorul tubulaturii rezultand avarii provocate de umezeala

 

Alegerea corecta a grilelor de introducere / evacuare

Un alt pas important din procesul de dimensionare este si alegerea unei dimensiuni corecte pentru grilele de introducere / evacuare aer, in functie de cerintele specifice pentru ventilatia din casa.

 

Dimensiuni recomandate pentru grile circulare de evacuare

Camera tehnica 36 m3/h

Ø 100 mm

Toaleta 36 m3/h

Ø 100 mm

Baie 54 m3/h

Ø 125 mm

Bucatarie 54 m3/h

Ø 125 mm

Dimensiuni recomandate pentru grile circulare de introducere

Pana la 40 m3/h

Ø 100 mm

Pana la 60 m3/h

Ø 100 mm

Pana la 90 m3/h

Ø 125 mm

 

 

INSTALAREA

– PAS CU PAS-

 

PASUL 1 – AMPLASAREA GRILELOR DIN INTERIOR

 

Principiul de baza in amplasare grilelor este instalarea cat mai departe de zonele unde rezidentii isi petrec majoritatea timpului, pentru minimizarea curentilor potentiali de aer.

»Grilele de introducere aer, din zonele de locuit, ar trebui sa fie amplasate cat mai in spatele camerei,  aproape de  ferestre si ideal deasupra unui radiator/calorifer. Daca sunt amplasate deasupra canapelei sau deasupra patului in dormitor, de ex. pot  provoca curenti de aer. In casele noi, grilele de introducere sunt amplasate adesea deasupra usii de la intrare, departe de orice element de mobilier.

»Grilele de evacuare ar trebui amplasate direct deasupra surselor de umiditate si de caldura, de exemplu deasupra dusului, masinii de spalat rufe sau masinii de spalat vase si cat mai sus posibil pentru tavane inclinate .

 

Viteza aerului

Nu toata lumea este la fel de sensibila la curenti de aer, dar daca vrei sa eviti acesti curenti, este important sa alegi cu atentie dimensiunea si amplasarea grilelor.

Valoarea de 0.15   m/sec. este considerata ca fiind limita superioara acceptabila pentru viteza aerului pentru o activitate sedentara. Pentru oameni aflati in miscare, se poate accepta o viteza a aerului de pana la la 0.4 m/sec.

 

PASUL 2 – UNITATEA DE VENTILATIE, ATENUATORI DE ZGOMOT SI TUBULATURI PRINCIPALE

 

Centrala de ventilatie trebuie amplasata in centrul zonei pe care o va deservi. Nu amplasati centrala direct deasupra unui spatiu de dormit pentru a evita un disconfort auditiv si lasati suficient spatiu in jurul acesteia pentru conectarea tubulaturii, pentru racordul electric si pentru evacuarea de condens. Amplasarea la intrarea din fata sau cea din spatele casei, poate fi adesea o alegerea buna, daca centrala nu poate fi amplasata in mansarda.

Daca centrala de ventilatie este amplasata in mansarda, aceasta trebuie montata pe o suprafata ferma, usor inclinata spre evacuarea de condens si destul de rezistenta pentru a suporta greutatea echipamentului si a 1-2 oameni. De asemenea, suprafata trebuie sa nu transmita vibratii, de exemplu prin realizarea unei constructii de tip “sandwich” pe care sa fie amplasata unitatea.

 

Tubulaturile de ventilatie

Planul de instalare ar trebui sa indice cum conectam grilele la centrala de ventilatie prin intermediul ramurilor de tubulatura principale si a ramurilor de tubulatura secundare.

Sistemul de tubulatura trebuie sa fie cat mai simplu si cat mai simetric posibil, deoarece acest lucru face echilibrarea sistemului mai usoara. Trebuie sa avem minim 1 metru distanta intre tubulatura principala si tubulaturile secundare / ramificate. Grilele de aer trebuie amplasate la cel putin 1 metru distanta fata de ramura principala de tubulatura.

 

 

Zgomotul

Un atenuator de zgomot poate fi montat pe centrala de ventilatie. De asemenea, Dantherm recomanda ca atenuatoarele de zgomot sa fie montate inainte de grilele de introducere si evacuare aer pentru a evita transmiterea zgomotului intre camere prin tubulaturile de ventilatie.

In aplicatii particulare, unde exista o cerinta stricta pentru nivelul de zgomot, se poate folosi un model “low-noise” sau o  cutie de atenuare a zgomotului, furnizata ca accesoriu optional.

 

PASUL 3 – PRIZELE DE AER PROASPAT SI AER EVACUAT

 

Ultimul pas din instalarea unui sistem de ventilatie este stabilirea pozitiei pentru grilelle de aport aer proaspat si evacuare aer viciat, montate in exterior, ce pot fi amplasate pe fatada sau pe acoperis .

 

Aportul de aer proaspat

Aportul de aer  proaspat este  introdus  in  casa printr-un cos de ventilare montat pe acoperis sau printr-o grila de aer montata pe fatada. Posibilitatea de a monta grilele pe directia nord sau est este un avantaj. Daca grilele sunt orientate spre sud sau vest, aerul poate deveni prea cald pe timpul verii. Luati in calcul pierderile de presiune pentru solutia aleasa, si ideal ar fi sa alegeti o grila cu sectiunea de una sau de doua ori mai mare decat cea a tubulaturii principale .

 

Evacuarea aerului viciat

Evacuarea aerului viciat se face tot printr-un cos de ventilare montat pe acoperis sau printr-o grila de aer montata pe fatata. Dimensiunea cosului de evacuare trebuie sa fie cel  cel putin la fel de mare ca cea a tubulaturii de introducere sau evacuare aer. Grila de aer evacuat trebuie sa fie amplasata la minim 3 metri distanta fata de grila de aer proaspat.

 

Evitati plasele anti-intemperii

Majoritatea grilelor de ventilatie sunt echipate cu o plasa anti-intemperii montata standard. Exista riscul ca grilele de ventilatie sau prizele de aer sa se colmateze cu insecte sau frunze, impiedicand astfel un aport optim de aer proaspat. Filtrul din centrala de ventilatie asigura o protectie impotriva intemperiilor, acesta necesitand oricum o inlocuire la fiecare 6 sau 12 luni.

 

6. INFORMATII PENTRU REGLAREA SISTEMULUI

 

Un sistem de ventilatie trebuie reglat intodeauna individual, pentru fiecare casa in parte, astfel incat sa existe un echilibru intre aerul introdus si cel evacuat. Se recomanda alocarea unui timp suficient pentru reglarea sistemului, dupa instalare.

Daca nu stiti debitul de aer care intra sau iese din grile, nu stiti defapt daca sistemul indeplineste cerintele pentru schimbul de aer sau daca exista presiune pozitiva sau negativa in casa.

»Daca sistemul evacueaza mai mult aer decat introduce, se creaza o presiune negativa, ceea ce contribuie la infiltratii de aer prin ferestre, usi si neetanseitati in bariera anti-vapori. Astfel putem avea curenti de aer si costuri de incalzire/racire mai mari .

»Nivelul mare de presiune negativa poate aduce mirosuri neplacute. In plus, daca casa are un semineu cu lemne, sistemul de ventilatie va incerca sa traga aer prin acesta. Se va acorda o atentie deosebita pentru realizarea unui reglaj meticulos, daca in casa exista o soba pe lemne sau un semineu.

»Daca in casa introducem mai mult aer decat evacuam, obtinem o presiune pozitiva si centrala cu recuperare de caldura nu va functiona optim. Daca exista presiune pozitiva in casa, riscam ca umiditatea din interior sa fie introdusa in structura casei, unde poate condensea si poate duce la aparitia de rugina sau de mucegai.

 

Echipamente pentru masurarea debitului de aer

Echilibrarea sistemului necesita un echipament profesional de masurare, care poate verifica debitele de aer din casa .

»Pentru o parte din centralele de ventilatie Dantherm, debitele de aer pot fi reglate dintr-un potentiometru montat in echipament. Pentru celelalte centrale de ventilatie, debitele de aer sunt reglate folosind aplicatia PCTool sau direct din panoul de comanda al centralei.

»Porturile pentru masurarea presiunii diferentiale sunt folosite la masurarea diferentei de presiune pe partea de introducerere si evacuare aer a recuperatorului de caldura. Aceste masuratori ne permit determinarea debitului corect de aer pentru sistemul de ventilatie.

»Debitmetrele sunt folosite pentru reglarea debitului de aer din grilele de ventilatie montate in camere.

»Dantherm recomanda ca echilibrarea sistemului sa fie facuta de catre un instalator autorizat .

 

PC TOOL

Dantherm PC Tool este un soft special creat pentru a asigura o configurare optima, usoara si rapida a centralei de  ventilatie, pentru instalatatori sau tehnicieni. Softul va fi instalat pe un calculator care va fi interconectat cu centrala de ventilatie prin intermediul unui cablu USB. Astfel sistemul poate fi reglat si testat, accesoriile optionale cum ar fi bateriile de preincalzire si reincalzire, senzori VOC si CO2 pot fi conectate, parametri de functionare importanti pot fi configurati(ex. perioada de schimb al filtrelor si alte valori de referinta), alarmele pot fi vizualizate si resetate. Mai mult decat atat, cele patru programe de functionare presetate din fabrica(viteza manuala, program saptamanal, program de vacanta si modul semineu) pot fi modificate dupa caz si nu in ultimul rand starea de functionare a centralei poate fi vizualizata in timp real

 

Cum echilibram sistemul de ventilatie

Reglajele au la baza cantitatea de aer ce trebuie inlocuita si modul in care a fost facuta distributia dintre camerele cu umiditate si spatiile de locuit.

Instalatorul sau tehnicianul trebuie sa echilibreze schimbul de aer regland ramurile principale de tubulatura ale centralei astfel incat introducerea si evacuarea sistemului de ventilatie sa vehiculeze cantitatea corecta de aer  si existe un echilibru intre cantitatea de aer introdus si cantitatea de aer evacuat.

Debitul de aer este distribuit in camere cu diverse destinatii asftel incat tot timpul este necesara o cantitate de aer corespunzatoare cu marimea camerei respective.

Debitul de aer este reglat fin, in grille, pana cand introducerea si evacuarea sunt echilibrate, fara a crea curenti de aer in camere.

 

Cum se realizeaza reglajele

Toate grilele de introducere si evacuare sunt reglate la setarile din fabrica. (pozitia deschisa)

1. Centrala trebuie pusa in modulreglaj” (“Adjustment”).

2. Debitele de aer din centrala sunt echilibrate folosind Dantherm PC Tool sau direct din  panoul de comanda al centralei, asa cum este descris in manualul de instalare furnizat de Dantherm.

3. Se masoara debitele de aer din toate camerele si se regleaza toate grilele, prin deschidere sau inchidere, pana se obtin valori corecte. functie de cerinta,

4.Se repeta pasii  3 si 4 pana cand toate camerele sunt reglate.

5.Se completeaza un formular cu valorile reglajelor efectuate si se preda o copie beneficiarului .

 

Formularul indica pentru cati metri cubi de aer pe ora sunt reglate grilele,in fiecare camera, si pentru cati  metri  cubi de aer pe ora a fost reglata centrala. Formularul cu reglajele efectuate ar trebui pastrat langa centrala de ventilatie.

Dantherm PC Tool are un  meniu special unde instalatorii pot echilibra centrala, pot adauga accesorii optionale, pot regla diferite setari  si pot vizualiza si reseta orice alarma. PC Tool include de asemenea un meniu de utilizator  unde se pot  vizualiza si regla diferite setari cum ar fi programele saptamanale , setarea valorilor (umiditate de ex.), alarme si istoricul inregistrarilor de temperatura si calitate a aerului.

 

7. PREZENTAREA GENERALA A PRODUSELOR

 

MODELE MONTAJ PERETE

 

HCV 300 - CLICK AICI PENTRU FISA TEHNICA COMPLETA

HCV 300 este o centrala de ventilatie rezidentiala cu montaj pe perete sau incorporabila intr-un dulap. Centrala este furnizata complet cu recuperator de caldura in contra-curent si cu mod de functionare dependent de valorile citite de senzorii integrati. Optiune pentru schimbarea circuitului de aer stanga/ dreapta

SPECIFICATII

BR18

Debit max. de aer la 70 Pa (1000 J/m3)

m3/h

165

Calculat pentru case cu supraf. max. de

m2

152

Eficienta termica de pana la

%

86

L x H x A

mm

600 x 1000 x 430

Greutate

kg

36

Conexiune tubulatura

mm

ø125

 

HCV 4 - CLICK AICI PENTRU FISA TEHNICA COMPLETA

HCV 4 este o centrala de ventilatie rezidentiala cu montaj pe perete sau incorporabila intr-un dulap. Centrala este furnizata complet cu recuperator de caldura in contra-curent, cu mod de functionare dependent de valorile citite de senzorii integrati si cu panou de comanda integrat.

SPECIFICATII

BR18

Debit max. de aer la 70 Pa (1000 J/m3)

m3/h

240

Calculat pentru case cu supraf. max. de

m2

222

BK2020

Debit max. de aer la 60 Pa (800 J/m3)

m3/h

210

Calculat pentru case cu supraf. max. de

m2

194

Eficienta termica de pana la

%

95

L x H x A

mm

530 x 1005 x 434

Greutate

kg

32

Conexiune tubulatura

mm

ø125

 

HCV 400 - CLICK AICI PENTRU FISA TEHNICA COMPLETA

HCV 400 este o centrala de ventilatie rezidentiala cu montaj pe perete sau incorporabila intr-un dulap. Centrala este furnizata complet cu recuperator de caldura in contra-curent (traditional P2 sau entalpic E1) si cu mod de functionare dependent de valorile citite de senzorii integrati. Optiune pentru schimbarea circuitului de aer stanga/ dreapta.

SPECIFICATII

P2

E2

BR18

Debit max. de aer la 70 Pa (1000 J/m3)

m 3 /h

290

300

Calculat pentru case cu supraf. max. de

m2

268

200

11BK2020

Debit max. de aer la 60 Pa (800 J/m3)

m3/h

225

215

Calculat pentru case cu supraf. max. de

m2

208

162

Eficienta termica de pana la

%

96

95

L x H x A

mm

540 x 1050 x 549

Greutate

kg

39

40

Conexiune tubulatura

mm

ø160

 

HCV 5 - CLICK AICI PENTRU FISA TEHNICA COMPLETA

HCV 5  este o centrala de ventilatie rezidentiala cu montaj pe perete sau incorporabila intr-un dulap. Centrala este furnizata complet cu recuperator de caldura in contra-curent,cu mod de functionare dependent de valorile citite de senzorii integrati si cu panou de comanda integrat..

SPECIFICATII

BR18

Debit max. de aer la 70 Pa (1000 J/m3)

m3/h

305

Calculat pentru case cu supraf. max. de

m2

282

BK2020

Debit max. de aer la 60 Pa (800 J/m3)

m3/h

230

Calculat pentru case cu supraf. max. de

m2

212

Eficienta termica de pana la

%

95

L x H x A

mm

590 x 1005 x 584

Greutate

kg

45

Conexiune tubulatura

mm

ø160

 

HCV 500 - CLICK AICI PENTRU FISA TEHNICA COMPLETA

HCV 500 este o centrala de ventilatie rezidentiala cu montaj pe perete sau incorporabila intr-un dulap. Centrala este furnizata complet cu recuperator de caldura in contra-curent si cu mod de functionare dependent de valorile citite de senzorii integrati. Optiune pentru schimbarea circuitului de aer stanga/ dreapta

SPECIFICATII

BR18

Debit max. de aer la 70 Pa (1000 J/m3)

m3/h

270

Calculat pentru case cu supraf. max. de

m2

250

BK2020

Debit max. de aer la 60 Pa (800 J/m3)

m3/h

216

Calculat pentru case cu supraf. max. de

m2

200

Eficienta termica de  pana la

%

86

L x H x A

mm

700 x 1050 x 605

Greutate

kg

49.5

Conexiune tubulatura

mm

ø160

 

HCV 700 - CLICK AICI PENTRU FISA TEHNICA COMPLETA

HCV 700 este o centrala de ventilatie rezidentiala cu montaj pe perete sau incorporabila intr-un dulap. Centrala este furnizata complet cu recuperator de caldura in contra-curent si cu mod de functionare dependent de valorile citite de senzorii integrati. Optiune pentru schimbarea circuitului de aer stanga/ dreapta.

SPECIFICATII

BR18

Debit max. de aer la 80 Pa (1000 J/m3)

m3/h

370

Calculat pentru case cu supraf. max. de

m2

342

BK2020

Debit max. de aer la 70 Pa (800 J/m3)

m3/h

280

Calculat pentru case cu supraf. max. de

m2

259

Eficienta termica de pana la

%

85

L x H x A

mm

700 x 1050 x 750

Greutate

kg

70

Conexiune tubulatura

mm

ø200

 

MODELE MONTAJ TAVAN

 

HCH 5U/HCH 5 - CLICK AICI PENTRU FISA TEHNICA COMPLETA

Centrala de ventilatie rezidentiala, completa cu mod de functionare dependent de valorile citite de senzorii integrati si un panou de comanda integrat. Un senzor de umiditate integrat regleaza automat debitul de aer in functie de  umiditatea relativa a aerului. Model orizontal pentru montaj la tavan sau pe podea.

 

SPECIFICATII

BR18

Debit max. de aer la 70 Pa (1000J/m3)

m3/h

290

Calculat pentru case cu supraf. max. de

m2

268

BK2020

Debit max. de aer la 60 Pa (800J/m3)

m3/h

290

Calculat pentru case cu supraf. max. de

m2

268

Eficienta termica de pana la

%

95

L x H x A

mm

1180 x 600 x 580

Greutate

kg

52

Conexiune tubulatura

mm

ø160

 

HCH 8 - CLICK AICI PENTRU FISA TEHNICA COMPLETA

Centrala de ventilatie rezidentiala, completa cu mod de functionare dependent de valorile citite de senzorii integrati si un panou de comanda integrat. Un senzor de umiditate integrat regleaza automat debitul de aer in functie de  umiditatea relativa a aerului. Model orizontal pentru montaj la tavan sau pe podea.

SPECIFICATII

BR18

Debit max. de aer la 80 Pa (1000J/m3)

m3/h

415

Calculat pentru case cu supraf. max. de

m2

384

BK2020

Debit max. de aer la 70 Pa (800J/m3)

m3/h

330

Calculat pentru case cu supraf. max. de

m2

305

Eficienta termica de pana la

%

95

L x H x A

mm

1180 x 600 x 780

Greutate

kg

70

Conexiune tubulatura

mm

ø250

 

HCC 2 ALU - CLICK AICI PENTRU FISA TEHNICA COMPLETA

Centrala de ventilatie flexibila cu recuperare de caldura. Cu o inaltime de doar 27.9 cm, acesta centrala este ideala pentru montajul intr-un tavan fals sau pe perete, in apartamentele din blocurile rezidentiale sau cladirile multifamiliale. Optiune pentru schimbarea circuitului de aer stanga/ dreapta.

SPECIFICATII

ALU

E1

BR18

Debit max. de aer la 70 Pa (1000 J/m3)

m3/h

215

205*

Calculat pentru case cu supraf. max. de

m2

199

189

BK2020

Debit max. de aer la 55 Pa (800 J/m3)

m3/h

140

150*

Calculat pentru case cu supraf. max. de

m2

129

138

Eficienta termica de pana la

%

94

88

L x H x A

mm

600 x 279 x 1122

Greutate

kg

34

Conexiune tubulatura

mm

ø125

 



Ce te-ar mai putea interesa:
Echipamente piscina fake
<p style="text-align: center;">Ce se ascunde uneori in spatele unei piscine frumoase?</p> <p style=...
Criterii pentru proiectarea unei piscine
<p><!-- [if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);}...
Grila PLAY - Solutia pentru spatiile de tip open-office
<p>Va prezentam conceptul <span style="color: #0000ff;"><strong>PLAY</strong></span>, grila cu jetur...